Стадион “Локомотив”

Както свидетелства в. “Искърски фаръ” (1929-1944), на игрището отвъд Искъра за пръв път се провеждат футболни срещи през пролетта на 1930 г., когато предшественика на Локомотив – Левски (Мездра) играе поредица от приятелски мачове с Искра (Дърманци).

Стадион “Локомотив”
Стадион “Локомотив”

Първият по-сериозен ремонт на градския стадион е направен през лятото на 1965 г., непосредствено след влизането на “железничарите” за пръв път в Северната “Б” РФГ. Тогава на терена е засаден райграс и са построени нови съблекални за домакините и гостуващия отбор, както и съдийска стая. Новата придобивка е открита на 15 август 1965 г., преди първия шампионатен мач на мездренчани в “Б” група – с Добруджа (Толбухин), завършил 0:1.

Следващата реконструкция е извършена през периода 1973-1975 г.: с финансовата помощ на минно-металургичния комбинат в Елисейна изцяло е подменено тревното покритие, положени са нови чимове и е изградена модерна за времето си напоително-отводнителна система (подобна на тази на клубния стадион на ЦСКА – “Българска армия” в столицата); разширени са също трибуните и е оформена лекоатлетическа писта, покрита със сгурия. През този период обединеният тим ЖСК-Металург играе своите официални срещи в Елисейна. Официалното откриване на новото съоръжение става на 16 август 1975 г., преди срещата от втория кръг на първенството в Северната “Б” РФГ ЖСК-Металург – Дунав (Лом), завършила 3:0.

През лятото на 1982 г. градският стадион отново е реконструиран: тогава е построен вторият етаж на съблекалните, сменени са счупените пейки на трибуните, имало е дори идея лекоатлетическата писта да бъде покрита със забранова настилка.

Козметично обновяване е извършено и преди завръщането на Локо (Мездра) в “Б” РФГ през сезона 1993/1994. Последният (засега) основен ремонт е реализиран през лятото на 2005 г.: реконструирани са съблекалните, съдийската стая, помещението за полицията и пожарната; на трибуните са монтирани пластмасови седалки за зрителите в клубните цветове – червено и черно; обособен е сектор за привържениците на гостуващия отбор, поставена е желязна ограда, която разделя публиката от игралния терен; инсталирани са луксозни скамейки за треньорските щабове и резервите, дежурния делегат и медицинските лица; построени са две тоалетни. Средствата за реконструкцията отпуска Община Мездра по предложение на кмета Иван Аспарухов.

Преди сезона 2005/2006 стадион “Локомотив”, който в момента разполага с около 3 000 сядящи места, е лицензиран от Българския футболен съюз за провеждането на срещи от първенството на Западната “Б” група.